Ventilatie

Het is voor een gezond binnenklimaat belangrijk om frisse buitenlucht het huis in te krijgen en daarbij vervuilde lucht af te voeren. Een goed ventilatiesysteem is essentieel voor het binnenklimaat. Als hier onvoldoende aandacht aan wordt gegeven, dan kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners. Er zijn verschillende ventilatiesystemen.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is een afzuigsysteem dat in veel woningen voorkomt. Via kanalen wordt de vervuilde lucht naar buiten afgezogen en via roosters in de kozijnen wordt verse lucht automatisch aangezogen. Wanneer uw ventilatiesysteem ouder is, dan is het verstandig om er iemand naar te laten kijken. Het kan zijn dat u met een nieuw ventilatiesysteem geld kunt besparen, omdat de ventilatiesystemen de laatste jaren energiezuiniger zijn geworden. Er zijn tegenwoordig ook CO₂ gestuurde ventilatiesystemen met vochtsensor. Deze systemen meten de CO₂ gehalte in de woning en zodra deze aan de hoge kant is, wordt de afzuiging opgevoerd. Hetzelfde geldt voor het afvoeren van vocht, wanneer er bijvoorbeeld gedoucht wordt. Zodra er een hoog vochtgehalte wordt gemeten, wordt er meer lucht afgezogen.

Balansventilatie

Balansventilatie is een relatief nieuw ventilatiesysteem en wordt toegepast in nieuwbouwwoningen. Het systeem verzorgt de afvoer van vervuilde lucht, en zorgt daarnaast voor de aanvoer van frisse lucht. Vaak wordt er gebruik gemaakt van warmteterugwinning via een warmtewiel. De warme lucht die naar buiten wordt afgevoerd, gaat langs een roterend wiel. Het wiel wordt op die manier opgewarmd. Vervolgens wordt er aan de andere kant van het wiel inkomende koude buitenlucht opgewarmd en het huis ingeblazen. Om het binnenklimaat met dit ventilatiesysteem gezond te houden, is het noodzakelijk dat het op de juiste wijze wordt geïnstalleerd en dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd.

Wilt u meer weten over de verschillende ventilatiesystemen en de mogelijkheden, neem dan contact met ons op, of bel: 072-502 12 31.